Perinteikkään verkon alasajo ei aiheuta suuria mullistuksia riistakameroiden eikä koirapantojen käytölle
Suomen suurimmat teleoperaattorit Elisa, Telia ja DNA ovat kaikki päättäneet sulkea 3G-verkkonsa. Verkkoa suljetaan kuluvan vuoden aikana eri puolilla Suomea. Telian ja DNA:n yhdessä omistama Suomen Yhteisverkko lupaa ylläpitää Itä- ja Pohjois-Suomessa 3G -verkkoa siihen asti, kunnes vastaavalla peitolla olevat 4G-, 5G-palvelut on saatavilla.
3G-verkkojen sulkemisen tärkein syy ovat taajuusalueet. Kullakin taajuusalueella voi toimia vain yhdenlaista toimintaa: eli 3G:n käyttämällä taajuusalueella voi toimia vain 3G-verkko. Sulkemalla 3G-verkot vapautetaan samalla niiden varaamat taajuusalueet 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön.
3G:llä on Suomessa käytössä useita taajuusalueita, joiden siirtäminen 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön laajentaa uudempien verkkojen kattavuutta.
3G- ja 5G-verkot kuluttavat siirrettyä datamäärää kohden vähemmän energiaa kuin 3G-verkko. Lisäksi 3G-verkon liikenne on tällä hetkellä alle prosentin kaikesta mobiiliverkon dataliikenteestä,verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon kulunut energia ja taajuusresurssit voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen parantamiseen.
Suomen lisäksi monet muut maat ovat luopumassa tai jo luopuneet 3G-teknologiasta. 2G- ja 4G verkkojen toiminta jatkuu ennallaan ja niiden elinkaarta arvioidaan asiakastarpeen mukaan.
Mitä 3G -verkon sulkeminen merkitsee metsästäjille?
– 3G -verkon alasajo ei merkitse dramaattista muutosta, sillä 2G -verkon toiminta jatkuu, samoin 4G ja 5G -verkkojen toiminta, sanoo Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki.
– 3G-verkon alasajo ei vaikuta kuvien lähettämiseen riistakameroiden avulla, sillä 2G-verkon nopeus riittää kuvan siirtämiseen. Huomattava osa uusista ja uudehkoista riistakameroista toimii 4G -verkossa, ja myös 2G -verkossa. Pelkästään 3G -verkossa toimivia riistakameroita on hyvin vähän ollut markkinoilla, hän jatkaa.
Videot tätä päivää
Mikäli metsästäjällä on tällä hetkellä käytössään 3G -yhteydellä oleva riistakamera, 3G -verkon sulkeutuessa kamera siirtyy lähettämään kuvia ja videota 2G-yhteyden yli. 2G-verkkoon siirryttäessä yhteydet hidastuvat merkittävästi ja kuvien lähetyksestä tulee hitaampaa.
Perinteisesti riistakameraa ovat käyttäneet metsästäjät eläinten tarkkailuun. Ensin riistakamerat toimivat muistikortilla, riistakamera vietiin esimerkiksi ruokintapaikalle, ja sitten muutaman päivän päästä käytiin hakemassa riistakameran muistikortti. Tietokoneelta saattoi sitten katsoa, millaisia kuvia riistakamera oli tallentanut. Nyt liikkuvan kuvan lähettäminen reaaliaikaisuus on arkipäivää.
– Muistikortteihin perustuvat riistakamerat ovat väistymässä. Nyt halutaan videoita lähettäviä riistakameroita. Yhdistyessään nettiin riistakameran mahdollisuudet ovat suuret ja kuvia voi lähettää esimerkiksi suoraan omaan sähköpostiinsa tai parhaimmassa tapauksessa jopa katsoa riistakameran kuvaa livenä puhelimesta tai vaikkapa tabletilta, sanoo Juha Peltomäki.
Lähettävät ja etäohjattavat riistakamerat sopivat hyvin esimerkiksi eläinten ruokintapaikkojen tarkkailuun. Kameroilla saa kuvaa ja videota, jotka voidaan pilvipalvelulla jakaa vaikkapa jokaisen metsästysseuran jäsenen katsottaviksi.