Kiväärirata olisi vielä ampumapaikkojen osalta hyvässä kunnossa.

Ampumaradan lopettamismääräykset kohtuuttomia Hämeenlinnan Ampumaseuralle

Hämeenlinnan Ahvenistolla sijaitsee perinteikäs, ainutlaatuinen ampumarata. Radan toiminta on päättymässä, koska viranomaiset eväsivät radan ympäristöluvan. Lisäksi Hämeenlinnan Ampumaseuran toiminta on vaakalaudalla.

Hämeenlinnan Ampumaseura on joutunut erikoiseen pattitilanteeseen perinteikkään Ahveniston ampumaradan kanssa. Kaupunki on antanut radasta lopettamismääräyksen, jonka ehdot ovat seuralle ylivoimaiset toteuttaa.

– Olemme tällä hetkellä valittaneet lopettamismääräyksestä Vaasan hallintooikeuteen, mutta valitus antaa ainoastaan meille lisäaikaa kenties tämän vuoden syksyyn tai loppuvuoteen saakka. Katsomme, mikä on päätöksen sisältö, mutta joka tapauksessa radan toiminta loppuu. Oikeusteitse pyrimme vain hakemaan muutosta aikatauluihin ja toimenpiteisiin, sanoo seuran puheenjohtaja, asevastaava ja ampuma-asekouluttaja Kari Niemelä.

Ampumaradan ”syöksykierre” sai alkunsa vuonna 2020, kun kaupunki myönsi toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan vuonna 1964 käyttöön otetulle radalle.

– Aloimme valmistella ympäristölupaa jo hyvissä ajoin vuonna 2018. Anoimme kaupungilta lupaa 15 vuodeksi vuoteen 2035 saakka. Lupaa olimme hakeneet aikaisemmin samalla tavalla. Kaupunki myönsi luvan ja seurassa ehdittiin jo taputtaa käsiä.

– Silloinen ympäristöjohtaja myönsi omin päiten luvan toistaiseksi voimassaolevaksi määräaikaisen sijasta. Toistaiseksi myönnetty lupa kuulosti tietysti hyvälle, mutta oli siinä mielessä ikävä, että lupa olisi ”ikuinen”, Niemelä kertoo.

Riemu loppui lyhyeen

Riemua kesti muutama kuukausi. Uudenmaan Ely-keskus valitti luvasta ja hallintooikeus perui koko ympäristöluvan.

– Dokumentit ovat olemassa siitä, ettei Ely-keskus olisi valittanut ympäristöluvasta, jos kaupunki olisi myöntänyt luvan määräaikaiseksi 15 vuodeksi, Kari Niemelä kertoo.

Vuonna 2021 radan toiminta loppui, mutta seura haki uutta uutta ympäristölupaa vuonna 2022 määräaikaisena vuoteen 2035 asti. Samalla kaupungin ympäristöviranomaiset vaativat seuraa laatimaan radan lopettamissuunnitelman.

Suomen Ampumaurheiluliiton ympäristöjaos laati ympäristölupahakemuksen sekä vaaditun lopettamissuunnitelman, mutta lupauksista huolimatta kaupungin ympäristoviranomaiset eivät myöntäneet uutta ympäristölupaa vuonna 2023. Keväällä 2024 radalle annettiin lopettamismääräys.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 5/2024!