
Lääkärit ja esimerkiksi kotihoidon työntekijät voivat kertoa muistisairauksista poliisille – ilmoitus käynnistää aselupaharkinnan
Lähes joka neljäs aseen omistaja on täyttänyt 70 vuotta. Vuosittain noin 1 000 ihmistä menettää aselupansa joko lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen tekemän ilmoituksen seurauksena.
Suomi ”harmaantuu” nopeasti. Työterveyslaitoksen mukaan Suomen väestö ikääntyy muita EU maita nopeammin vähäisen syntyvyyden ja elinaikojen pitenemisen vuoksi. Väestörakenteeseen vaikuttavat myös suuret ikäluokat.
Suomen ikärakennetta ovat hallinneet viimeisen 50 vuoden ajan niin sanotut suuret ikäluokat. Niillä tarkoitetaan vuosina 1946-50 syntyneitä. Sodan jälkeenhän hedelmällisyys ponnahti ylöspäin, ja epävakaiden sota-aikojen alhainen hedelmällisyys korjaantui vuosittain kertaheitolla ylöspäin.
Suomen väestökehitys näkyy myös aselupien haltijoissa, lähes joka neljäs aseen omistaja on täyttänyt 70 vuotta. Suomessa on noin 460 000 aseluvan haltijaa ja hieman alle 1,5 miljoonaa luvallista asetta. Aseita on esimerkiksi metsästäjillä, ammunnan harrastajilla ja reserviläisillä.
Aseluvan haltijoista ja aseista ei ole laskettu tilastollisia tunnuslukuja. Tarkkaan ei siis tiedetä, kuinka monta asetta yhdellä aseluvan haltijalla keskimäärin on. Suomen laki ei määritä, kuinka monta asetta henkilöllä voi olla.
Metsästäjien ja ammunnan harrastajien ikääntyminen näkyy peruutettujen aselupien määrässä. 2020-luvulla aseluvat on peruutettu noin 5 000 ihmiseltä, viime vuonna luvat vietiin reilulta 6 000 ihmiseltä. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätysvuosi, ja arvion mukaan peruutettujen aselupien määrä tulee kasvamaan nimenomaan metsästyksen ja ammunnan harrastajien ikääntymisen vuoksi.
Ikä sinällään ei ole este aseen hallussapidolle, mutta iän myötä erilaiset sairaudet, esimerkiksi muistisairaudet, voivat pahentuessaan aiheuttaa vaaratekijöitä, niin ampujalle itselleen, mutta myös muille radalla tai metsällä olijoille tai pahimmassa tapauksessa jopa omaisille.
Tietoja ikääntyneen metsästäjän terveydentilasta poliisi saa usein omaisilta, mutta myös lääkäreiltä sekä muilta terveydenhuollon ammattihenkilöiltä. Ampumaaselaissa säädetyin edellytyksin lääkäreillä ja muilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä on tietyissä tilanteissa oikeus tehdä poliisille ilmoitus henkilöistä, joiden epäilevät olevan sopimattomia pitämään hallussaan ampuma aseita terveydentilansa perusteella. Lääkäreille on annettu myös velvollisuus tiedustella vastaanotolla olevalta hänen mahdollisista aseluvistaan.
– Lääkäreillä sekä terveydenhuollon ammattilaisilla, kuten esimerkiksi kotihoidon työntekijöillä, on oikeus ilmoittaa poliisille henkilöstä, jonka terveydentilassa on tapahtunut muutos. Mikäli aseluvanhaltijan terveydentila heikkenee merkittävästi, saattaa hän olla sopimaton pitämään hallussa esimerkiksi aseita, aseen osia tai patruunoita. On syytä huomioida, ettei aselupa ole ikuinen, sanoo sisäministeriön poliisiosaston poliisitarkastaja Seppo Sivula.
Poliisi toivookin, että yksityishenkilöt sekä terveydenhuollon ja sosiaaliviranomaisen edustajat tekisivät ilmoituksen poliisille henkilöistä, joilla on aselupa, mutta joiden terveys on pysyvästi ja merkittävästi heikentynyt. Tällainen heikentyminen voi liittyä esimerkiksi muistisairauteen.