Kari Niemelä voi Inbandin ansiosta vaihtaa lennosta taulut kesken kisoja tai harjoitusten keskellä, eikä ammuntaa tarvitse keskeyttää.

Hämeenlinnan Ampumaseuralle taululaite mahdollistaa kilpailuiden järjestämisen näppärästi

Elektroniset taululaitteet helpottavat merkittävästi sekä ampumakilpailuiden järjestämistä sekä yksittäisen harrastajan harjoittelua.

Hämeenlinnan Ampumaseura otti ensimmäisenä Suomessa Inbandin elektroniset taululaitteet käyttöön ilma-aseradalleen kymmenisen vuotta sitten.

– Tosin tuosta ensimmäisestä sijasta on ollut hieman keskusteluja, koska Nokian seudun ampujat ovat jossakin vaiheessa ottaneet kunniaa siitä. Hankimme Inbandtaululaitteet ensimmäisenä seurana, joka osti laitteet koko radalle. Olemme myös parannelleet hieman laitteistoja muun muassa osia on liitetty toisiinsa kierreniiteillä, sanoo puheenjohtaja Kari Niemelä.

Yksi suuri syy, miksi Inbandin kehittäjä Saku Lahti tarjosi laitteita vuonna 2017 Hämeenlinnan Ampumaseuralle, oli seuran valtakunnallisestkin erinomainen ilmaaserata vanhassa tehdassalissa Kantolassa.

– Siellä oli muun muassa aivan huippuvalaistus ja olosuhteet kaikin puolin erinomaiset. Kun muutimme Kantolasta nykyisiin tiloihin Tiiriöön, laitteet tietysti tulivat mukana.

Seura tarttui Lahden tarjoukseen ja tilasi Inbandit 22 radalle.

– Ohjelmistoineen hinnaksi tuli yli 15 000 euroa. Lisäksi hankimme 22 tietokonetta näytöiksi jokaiselle radalle. Tiiriössä meillä on 23 rataa ja itse laitteita taitaa olla kertynyt pari ylimääräistäkin.

Lahti oli alkanut kehitellä laitteita oman työnsä ohella ikään kuin harrastuksena. Nyt Inbandin taululaitteita on käytössä noin 30 maassa.

– Luultavasti Suomessakin usealla seuralla, joissa on vähintään satakunta jäsentä, ovat elektroniset taululaitteet. Inbandin lisäksi elektronisia taululaitteitta valmistaa pari muutakin valtamerkkiä.

Inbandin laitteet olivat jo alunperin helppokäyttöisiä, yksinkertaisia ja toimintavarmoja.

– Sitä ne ovat edelleen. Meidän laitteissamme ei ole vikoja juuri ilmennyt, tosin tietokoneiden näyttöihin on vuosien varrella ilmaantunut kolme luodinreikää.

Kilpailutoiminta helpottui

Hämeenlinnan Ampumaseuralla oli ratakäyntejä viime vuonna ilma-asekaudella Tiiriön Kultakeskus-areenalla vajaat 400 kuukaudessa.

– Kilpailujen määrä ei ole laitteiden myötä kovasti lisääntynyt, ehkä viikkokisa on tullut lisänä. Sen sijaan ratakäynnit harjoittelun osalta ovat viime vuosina kasvaneet. Harjoituksissa ampuja näkee heti tuloksen näytöltä ja hän voi myös tallentaa muistitikulle kaikki osumatiedot, Kari Niemelä kertoo.

– Etenkin kilpa-ampujat haluavat tarkastella osumia ja seurata tarkkuuttaan myös pitkällä aikavälillä. Moni kilpa-ampuja haluaa osumat desimaalitarkkuudella, minkä laitteisto mahdollistaa, hän jatkaa.

Inbandin kenties merkittävin etu ampumaseuralle on kilpailutoiminnassa.

– Pahvitauluaikaan jokaisen kisan järjestäminen vaati toistakymmentä toimitsijaa, joista noin puolella piti olla vielä voimassa oleva tuomarikortti. Meillä on 22 rataa ja jokaista kolmea-neljää rataa kohden piti kisoissa olla kaksi henkilöä, joista toinen tarkasti osumat ja toinen toimi kirjurina. Heidän lisäkseen piti tietysti olla kilpailun johtaja, tekniikkavastaava ja tulospalvelun hoitaja. Aika usein oli tuskan takana saada riittävä määrä toimitsijoita kisaan, Kari Niemelä kuvailee.

– Inbandin ansiosta kisa voidaan viedä läpi kolmella toimitsijalla ja pienempiin kisoihin, esimerkiksi omiin viikkokisoihin, riittää hätätilanteessa jopa vain kilpailunjohtaja, joka voi kaiken lisäksi itsekin osallistua ampujana kisaan, hän jatkaa.

Isoissa kisoissa seura saattoi pahvitauluaikaan käyttää tiettyä piccolink-lukijaa, joka luki jokaiseen tauluun kiinnitetyn viivakoodin ja tulkkari lähetti tiedon langattomasti tulospalveluohjelmistoon.

– Joka tapauksessa taulujen takana kulisseissa oli oltava väkeä.

Inbandin ansiosta ammuntaa ei tarvitse koskaan keskeyttää, koska taulut voidaan vaihtaa lennosta kesken kisoja tai harjoitusten keskellä. Taulujen vaihto ei ole vaikeaa, periaatteessa ampujan pitää muistaa vain yhden johdon irrotus ja takaisinlaitto

– Meillä on yleensä harjoituksissakin yksi henkilö, joka vaihtaa taulut. Taulua voi nykyisellään käydä vaihtamassa kuka tahansa, mutta vaihdossa on syytä olla tarkkana jottei pudota laitetta. Vaihtajan täytyy vain tietää, mitä hänen ei sovi tehdä. Rikki näitä laitteita ei saa tavallisella käsittelyllä mitenkään.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 2/2025!