Käsiteltävyys paranee, luodin lähtönopeus alenee jonkin verran
Metsästäjät pohtivat usein kiväärin piipun lyhentämistä käsiteltävyyden takia. Mitä asioita lyhentämisessä on otettava huomioon?
Tapahtuipa taannoin, että tuttavan tuttava halusi jahtiin mukaan pitkäpiippuisen pumppuhaulikon, jota miehellä itsellään ollut. No ei kun lainaamaan jutun kirjoittajan hanhi-Mossbergia.
Ase lähti reissuun pussissa ja palautettiin pussissa, puhdistettuna tietenkin. Meni jokunen viikko ja Mossukalle tuli omaa käyttöä. Ikävä havainto; piippu vääntynyt kieroksi.
No kaverilta kyselemään, että mitenkäs nyt näin.
– Saattaa olla, että se oli jäänyt pakun oven väliin, kuului vastaus.
Että näin.
No, ei kun lyhentämään koska mutka oli ihan piipun suulla. Tuli siinä sitten mieleen, saako nykyään itse lyhentää ja kuinka paljon. Lain vaatimat mitat pitkälle aseelle, eli kiväärille ja haulikolle ovat 300 mm piippua ja 600 mm kokonaispituutta. Lain mukaan lyhyellä ampuma-aseella tarkoitetaan ampuma-asetta, jonka kokonaispituus on enintään 600 millimetriä tai jonka piipun pituus on enintään 300 millimetriä.
Pitkällä ampuma-aseella tarkoitetaan kaikkia muita ampuma-aseita kuin lyhyitä ampuma-aseita.
Tämän alle meneminen on rangaistavaa. VuoNna 1998 puhuttiin ”Lex katkaistusta haulikosta”. Pituus mitataan hylsyn iskupohjasta piipun suuhun.
– Haulikossa ja kiväärissä piipun pituus vaikuttaa eri asioihin, kertoo aseseppä Janne Pietiläinen Asesepänliike Teräsjänne Oy:stä.
– Kiväärissä pituus vaikuttaa lähinnä lähtönopeuteen, haulikossa kuvioon. Haulikon, piipun sisähalkaisijaan nähden, suhteellisen pieni määrä nopeaa ruutia palaa varsin lyhyellä matkalla, joten haluttu lähtönopeus saavutetaan hyvinkin lyhyellä piipulla. Pitkä piippu tarvitaan sitten hauliparven vakauttamiseen, hän jatkaa.