Tähtäimissä on valinnanvaraa.

Kiikaritähtäimen hankinnassa laatuun panostaminen palkitsee

Kiikaritähtäin kuuluu itsestäänselvyytenä nykymetsästäjän kiväärin nokalle. On ajojahtitähtäimiä, yleistähtäimiä, pitkänmatkan ammuntaan soveltuvia tähtäimiä ja lopuksi halpistähtäimiä. Oikeanlaisen tähtäimen valinta saattaa olla hankalaa.

Harvassa ovat ne hirvenjahtaajat, jotka käyttävät avotähtäimiä aseessaan. Mutta jos näkökyky on hyvä, avotähtäimet ovat mainio vaihtoehto. Varsinkin tuplakivääriin. Hirvet kaadetaan lyhyiltä ampumamatkoilta ja usein tiepasseista. Nopeakäyttöiset avotähtäimet ovat silloin elementissään. Edellyttäen, että metsästäjä osaa ampua.

Kiikaritähtäimien hintahaitari on laaja – muutamasta satasesta yli kymppitonniin. Kun lähdet valitsemaan kiikaritähtäintä kivääriisi, muista, että jos kivääri maksoi tonnin, niin tähtäimeen saat sijoittaa vähintään kaksi. Ikävä kyllä, viidensadan euron kiikaritähtäin ei pääse edes samalle viivalle kahden, kolmen tonnin tähtäimen kanssa. Syitä on monia. Halpiskiikaritähtäimen optiikan piirtoterävyys, kontrasti, värien erottelukyky, valovoima ja syväterävyysalueen laajuus eivät pärjää alkuunkaan huippuluokan tähtäimille. Huippuluokan kiikaritähtäimien linsseissä on monikerrospinnoitteet, joiden ansiosta niiden suorituskyky ja mekaaninen kestävyys on huipussaan. Halpistähtäimissä monikerrospinnoitteita ei yleensä ole. Lisäksi huippuluokan tähtäimien linssien lasimateriaali on parasta mahdollista ja se maksaa.

Halpojen tähtäimien mekaaninen kestävyys voi olla arveluttava ja tähtäimessä voi olla parallaksivirhe. Virheen voi todeta helposti.

Laita kivääri hyvälle tuelle ja kohdista ristikko tähtäyspisteeseen.

Liikuta sen jälkeen silmää optisella keskilinjalla sivuttain ja ylös sekä alas. Jos ristikko pysyy tähtäyspisteessä, homma on kunnossa. Mikäli ristikko vaihtaa paikkaa silmää liikuttaessa, heitä tähtäin roskiin.

Siinä vaiheessa, kun halpiskiikarilla varustettu peuran kyttääjä lähtee kotiin, huippuluokan tähtäimellä varustettu metsästäjä istuu vielä pitkään. Jopa koko yön. Harrastin aikoinaan paljon kyttäysjahtia. Hyvin usein valkohäntäpeurat ja varsinkin pukit saapuivat ruokinnalle vasta tähtien valossa. Paljaalla silmällä en nähnyt mitään, mutta huippuluokan kiikaritähtäimen läpi katsottuna erotin elukat vallan hyvin. Se tiesi varmaa kaatoa.

Laatua ja suurennuksia

Hyvät kiikaritähtäimet on pääsääntöisesti valmistettu Euroopassa. Syitä on monia. Yksi syy on se, että Euroopassa on perinteisesti kytätty iltaisin, jopa yöllä, tähtien valjussa vaossa. Yhdysvalloissa metsästys on pääsääntöisesti kiellettyä auringonlaskun jälkeen. Siksi monet amerikkalaiset metsästystähtäimet eivät toimi heikoissa valaistusolosuhteissa.

Eurooppalaiset kiikaritähtäimet sen sijan toimivat. Jos kyttäät valkohäntäpeuroja, unohda jenkkien metsästystähtäimet. Jos kiikaritähtäimen kova hinta hirvittää, muista, että se on elinaikainen sijoitus. Hyvin pidettynä kiikaritähtäin säilyttää myös arvonsa.

Sananen kiikaritähtäinten suurennuksista. Niitä löytyy aina 1 – 8 x 24:stä aina 5 – 45 x 56:seen. Hirvenmetsästyksessä ja ajojahdeissa 1,5 – 6 x 24 on suosittu, mutta valovoima on heikko. Pitäisin 42 millin etulinssillä varustettua saman tyylistä tähtäintä parempana vaihtoehtona. Itse jahtasin kaikkea riistaa monta vuotta tähtäimellä, jonka suurennus oli 2,5 – 10 x 56. Sen avulla kaatuivat hirvet, valkohäntäpeurat ja putosivat mustat linnutkin.

Jos rahaa riittää, markkinoilta löytyy kiikaritähtäin, jonka suorituskyky on huima, 1,7 – 13,3 x 42. Sen kanssa jahtaat riistaa kuin riistaa. Moni latvalinnustaja himoitsee tähtäintä tyyliin 5 – 25 x 56. Itselläni on sellainen, mutta latvalinnustuksessa käytän lähes aina suurennusta kahdestatoista neljääntoista. 3 – 12 x 56 on edelleen suosittu ja toimiva vaihtoehto linnustuksessa.

Mieti tarkkaan tähtäimen käyttötarkoitusta. Jos ammut pääsääntöisesti sadan metrin radalla, et tarvitse hirmuista suurennusta kiikaritähtäimeesi. Kahdenkymmenenviiden suurennusta tarvitaan vasta sitten kun ammutaan reilusti yli puolen kilometrin. Silloin ongelmaksi tulee lämpöväreily ja se, että sydämenlyönnitkin näkyvät tähtäimessä ristikon heilahduksena. Muista myös, että mitä suurempi suurennus, sitä heikompi on tähtäimen valovoima.

Lue lisää vuoden ensimmäisestä Ase&Erä -lehden numerosta 1/2025!