Steiner Ranger 8:n kiinnitys on helppoa, tähtäimessä on rengaskiinnitys.

Steiner Ranger 8 tarjoaa paljon hyviä ominaisuuksia kohtuuhinnalla

Steiner Ranger 8 sopii kaikkiin Suomessa yleisiin jahtimuotoihin, mutta erityisen hyvin sen ominaisuudet soveltuvat kytisjahtiin.

Viime vuonna esitelty Steiner Ranger 8 -kiikaritähtäin on herättänyt metsästäjien kiinnostuksen, sillä tähtäin tarjoaa premium-tasoisia ominaisuuksia kahdeksankertaisella zoomilla erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Steiner Ranger 8 -sarjan kiikaritähtäimiä myydään hinnalla, jolla aiemmin on saanut pääasiasiassa kuusinkertaisella zoomilla olevia kiikaritähtäimiä.

Steiner Ranger 8 -sarjaan kuuluu neljä kiikaritähtäintä. 1-8x24 soveltuu erityisesti ajojahteihin, 2-16x50 soveltuu hiivintäjahteihin, 4-32x56 BT on suunniteltu pitkien matkojen tarpeisiin. Kokeilimme, millainen on Steiner Ranger 3-24x56 -kiikaritähtäin. Kyseinen malli on suunniteltu erityisesti kyttäysjahteihin.

Solakan kiikaritähtäimen runkoa suunniteltaessa huomioitu Clip-On -lämpökameran, tai valonvahvistajan kiinnitysmahdollisuus. 730 grammaa painavan kiikaritähtäimen kiinnitys testissä käytettyyn Sako 85 -kivääriin onnistui helposti. Ranger 8-sarjan yksiosainen runko on anodisoitu satiinipintaiseksi, jonka kestävyys vastaa Steinerin sotilasstandardeja. Putken muotoilu mahdollistaa helpon kiinnityksen kaikille alustoille. Alumiinisen runkoputken halkaisija on koko mallistossa 30 millimetriä ja diopterin säätö onnistuu välillä -3/+2.

Kiikari ei paina liikaa, testissä käytetyn Sako 85:n käsiteltävyys säilyi tasapainossa kiikaritähtäimen asentamisen jälkeen. Painavampi kiikaritähtäin muuttaa helposti kiväärin painopistettä liian etupainoiseksi.

– Reilun 700 gramman painoinen Steiner tuntuu kevyeltä käsissä, ja tunne keveydestä säilyi kiikaritähtäimen kiinnityksen jälkeen, huomioi testiryhmä.

Helppo säätää

Kun kiikari saatiin kiinnitettyä kivääriin, oli vuorossa säätäminen. Steiner uudisti Ranger 8 -sarjan tähtäimiin Ballistic Turretin eli korotornin. Näppärää on se, että korotornissa on tornissa neljä säädettävää kiekkoa, joilla voi merkitä muistiin eri ampumaetäisyyksiä.

Säädettävä torni mahdollistaa ampujan nopean ja tarkan luodin lentoradan kompensoinnin eri matkoille.

Mukana tulevat neljä erilaista numeroitua rengasta, joita säätämällä ampuja voi merkata haluamansa etäisyydet. Tämän ansiosta ballistiikkatorni on säädetty juuri omalle aseelle ja käytössä olevalle patruunalle.

Steiner Ranger 8:ssa on säätönaksut, jossa yksi sentti vastaa sataa metriä. Säätötornit ovat nollattavat. Parallaksisäädössä merkkinä on ”nasta” 100 metrin asetuksessa, joten säädön palauttaminen ”oletusasetukseen” onnistuu myös pimeässä.

Säätönupit napsahtavat selkeästi kierrettäessä. Näin metsästäjä tietää aina napsautusten määrän.

– Tähtäimen säätö on helppoa, säätönaksut toimivat juuri kuten pitääkin, kiittelee testiryhmä.

Lue lisää Ase&Erä -lehden numerosta 4/2023!