Metsärannan Liha jalostaa riistaa perinteisen jauhelihan lisäksi esimerkiksi hyytelöiksi ja makkaroiksi
Metsästysporukoiden ei tarvitse itse käsitellä kaadettua hirven tai peuran ruhoa. Ruhot voi myös lähettää tilateurastamoon, jossa voidaan valmistaa ruhosta perinteisen jauhelihan lisäksi vaikkapa makkaraa.
Metsästysseuroissa on menossa sukupolvenvaihdos. Suurten ikäluokkien, 1940-luvun puolivälissä syntyneet, metsästäjät ovat vähitellen siirtymässä harrastuksesta taka-alalle ja seuroissa aktiivisesti toimivat ovat nuorempia ikäluokkia. Tämä sukupolvenvaihdos näkyy myös siinä, miten metsästysseurat käsittelevät syksyn jahdeissa metsästettyjä hirven ja peuran ruhoja.
– Aiemmin seuroissa oli paljon ihmisiä, jotka osasivat lihan käsittelyn alusta loppuun. Nyt lihan käsittelyä osaavia ihmisiä on seuroissa vähemmän. Tämä muutos on lisännyt lihankäsittelypalveluiden kysyntää, sanoo Arvo Marttila. Hän vetää Suomen peura-alueen sydämessä Punkalaitumella toimivaa Metsärannan Liha Oy:tä. Yritys ostaa omaan jalostuskäyttöön metsästäjiltä ja metsästysseuroilta hirven sekä peuran ruhoja, mutta yritys tarjoaa myös metsästäjille lihan käsittelypalveluita.
– Metsästäjä tai vaikkapa metsästysseura voi toimittaa meille peuran tai hirven ruhon. Me käsittelemme lihan, ja jalostamme sen pyyntöjen mukaisesti. Paljon meiltä pyydetään jauhelihaa, leikkaamme ruhon ja pakkaamme vakuumiin jauhelihan, Marttila selvittää.
– Mutta myös muiden lihatuotteiden kysyntä on kasvussa. Yhä useampi metsästäjä haluaa säilykkeitä, koska niiden säilyttäminen on helpompaa. Jauheliha vaatii pakastinta ja jääkaappia, itse metsästetystä peurasta tehdyt lihasäilykkeet voi laittaa kuiva-ainekaappiin, hän jatkaa.
Marttila korostaa, ettei säilyke ole mitään ”nötköttiä”, vaan korkealaatuista lihaa, jota voi laittaa vaikkapa leivän päälle.
– Jos metsästäjä haluaa, voimme tehdä lihasta perussäilykkeen sijaan patasäilykettä, jossa liha on karkeampaa. Sen kun laittaa pannulle, ja lisää vettä tai kermaa, saa helposti maittavan lihakastikkeen.
Ehjä ruho
Eniten lihaa jalostusvaiheessa saa, jos metsästäjä tai metsästysseura toimittaa käsiteltäväksi kokonaisen ruhon.
– Saamme parhaiten lihat hyödynnettyä kokonaisesta ruhosta. Toki meille toimitetaan myös paloiteltuja ruhoja, sanoo Arvo Marttila.
Valtaosa Metsärannan Lihan metsästäjille käsittelemistä ruhoista tuodaan Punkalaitumelle itse, mutta toimittaminen onnistuu myös rahtina.
– Voimme tehdä metsästäjän omalle lihalle teurastuksen, leikkuun ja paloittelun, palvauksen sekä jalosteiden ja säilykkeiden valmistuksen.
Laaja on myös jalostamisen kirjo.
– Jauhelihan ja säilykkeiden lisäksi riistalihasta voidaan tehdä hyytelöitä, pateeta, erilaisia makkaroita tai vaikkapa nakkeja, kertoo Marttila.
Jos haluaa laajentaa oman riistalihan käyttöä jauhelihasta, mistä olisi hyvä aloittaa?
– Esimerkiksi peuranlihasta saa erinomaista palvia. Se on turvallinen valinta, palvi on valmista syötävää eikä se sisällä ylimääräisiä mausteita, toteaa Arvo Marttila.
– Makunystyröiden kehittyessä omasta riistalihasta voi teettää esimerkiksi jalopenolla ja cheddar -juustolla maustettua makkaraa. Cheddar tuo lihaisaan makkaraan ilmettä, mehevyyttä ja makuun pehmeyttä, hän jatkaa.