Pohjois-Espooseen rakennettiin nykyaikainen sisäampumarata – rakentaminen vaatii riskinottokykyä ja sitkeyttä
Riskinottoa ja sitkeyttä vaadittiin runsaasti ennen kuin Pohjois-Espooseen avautui moderni sisäampumarata.
Omega Shooting Center avautui Pohjois-Espoon Juvanmalmilla reilu vuosi sitten. Ennen kuin 850 neliöntilat voitiin muuttaa kahdeksi ampumaradaksi, ja radat ottaa käyttöön, vaadittiin riskinottokykyä sekä kosolti sitkeyttä.
Omega Shooting Centerissä on yhdeksänpaikkainen 25 metrin rata, jossa on sähköiset ratalaitteet. Tämä säästää ampuma-aikaa, mahdollistaa taulun paikkaamisen omaan tahtiin ja ampumaetäisyyden säädön mihin vain kahdeksan ja 25 metrin välillä. Ratalaitteet lisäävät myös turvallisuutta, sillä ampumalinjan eteen ei enää kävellä.
Lisäksi Omegassa on toiminnallinen rata. Sen liikuteltavat luotiloukut ja radan rakenne mahdollistavat turvallisen ampumisen kolmeen eri suuntaan, jolloin radalle saa rakennettua runsaasti erilaisia tehtäväratoja.
– Nyt täällä kelpaa harjoitella ja järjestää kilpailuita, toteaa Omega Shooting Centerin toimitusjohtaja Jari Silvennoinen.
– Tosin kaikki asiat ovat menneet vaikeimman kautta. En minä, eikä kukaan mukaan tässä projektissa mukana olleista, osannut arvata, miten paljon lainsäädäntö vaikuttaa radan rakentamiseen, hän jatkaa. Tarvittavien lupa-asioiden hoitoon kului aikaa yli vuosi.
– Ensin vuokrasimme nämä tilat kiinteistönomistajalta. Tila on alunperin suunniteltu pysäköintihalliksi, mutta tilassa on ollut myös teollista toimintaa.
– Ensin piti saada Espoon kaupungilta lupa ampumaradan toimintaan, koska voimassa ollut kaava ei mahdollistanut sitä tällä alueella.
– Sitten huomattiin, että jos tilan ottaa pysyvään käyttöön, tontilla oleva rakennusoikeus ylittyy. Eli tilan käyttö piti luvittaa erikseen. Vuokrasimme tilan vuonna 2021, ja marraskuussa vuonna 2022 saimme luvan ampumaradan perustamiselle, Jari Silvennoinen kertoo.
Kaupallinen ampumarata vaatii myös poliisilta kaksi lupaa, luvan ampumaratatoiminnalle ja elinkeinoluvan.
– Elinkeinolupa tarvitaan kaupalliseen ampumaratatoimintaan. Poliisihallituksen linjauksen mukaisesti tällainen lupa voidaan myöntää vain sitten, kun rata on ensin rakennettu valmiiksi.
– Ampumaradan rakentaminen vaatii kuusinumeroisen summan euroja, eli jouduimme ottamaan riskin ja rakentamaan radan valmiiksi ilman varmaa tietoa elinkeinoluvan saamisesta, Silvennoinen havainnollistaa.
Rakennusalan yrittäjänä toiminut Silvennoinen on tottunut ottamaan riskejä, riskinkantokykyä tarvittiinkin moneen kertaan radan rakennusvaiheessa.
– Olihan matkan varrella myös monia unettomia öitä asioita miettiessä, mutta riskejä pitää ottaa, jos jotakin haluaa saavuttaa. Halusimme rakentaa hyvän ampumaradan, ja siinä mielestämme myös onnistuimme.
Silvennoinen kiittelee ampumaratayrittäjien keskinäistä yhteishenkeä. Se tuo voimaa.
– Rakennusalalla yritykset kyräilevät keskenään, välissä toisen yrityksen toimintaa yritetään suorastaan kampittaa. Ampumaratapuolella yrittäjät ovat keskenään kavereita, ja aina autetaan toisia. Mekin saimme muilta yrittäjiltä arvokasta apua.