Anschützin 1782 Classic Pro -kiväärissä on klassisen kaunis puutukki säädettävällä poskipakalla.

Anschützin 1782 Classic Pro -kiväärin ominaisuudet sopivat erityisen hyvin kytisjahteihin

Saksalainen Anschütz tunnetaan Suomessa erityisesti ampumahiihtoon valmistetuista pienoiskivääreistä. Perinteikäs valmistaja on kuitenkin viime vuosina panostanut entistä enemmän myös metsästysaseisiin. Kokeilimme erityisesti kytisjahteihin soveltuvaa 1782 Classic Pro -pulttilukkokivääriä.

Saksan Baden-Württembergin osavaltiossa, maan eteläosassa, sijaitsee Ulmin kaupunki. Noin 130000 asukkaan kaupunki tunnetaan maailman korkeimmasta, yli 161 metrin korkeuteen kohoavasta tuomiokirkon tornista.

Kaupunki on myös merkittävä asevalmistuksen keskittymä. Ulmissa valmistetaan muun muassa Krieghoffin ja Waltherin aseita. Lisäksi kaupungissa on vuonna 1856 perustetun Anschützin tehdas. Se on yhä perheyhtiö, johdossa on nyt kuudes sukupolvi. Suomessa valmistaja tunnetaan erityisesti ampumahiihtoon valmistetuista pienoiskivääreistään, mutta viimeisen neljän vuoden ajan valmistaja on panostanut enemmän myös metsästysaseisiin.

Kokeilimme Anschützin 1782 -mallia. Se on tarkkuusammuntaan ja metsästykseen soveltuva pulttilukkokivääri. Mallia on saatavana usealla eri tukkivaihtoehdolla, me kokeilimme Classic Pro  versiota, jossa on öljytty pähkinäpuutukki säädettävällä poskipakalla. Puutukkivaihtoehtojen lisäksi tarjolla on lasikuituvahvisteisesta komposiitista valmistettu GRS Bifrost -tukki.

Classic Pro -versiota saa usealla eri kaliiperilla. Tarjolla ovat: .243 Win, 6.5 Creedmore, 6,5x55 SE, .308 Win, .30-06, 8x57 IS, 9,3x62 ja .300 Win. Mag. Koeammunnoissa käytössä oli kaliiperina .308 Win.

Ase painaa reilut neljä kiloa. Paino tuo kivääriin vakautta, mutta painon vuoksi asetta ei välttämättä halua kantaa mukana pitkiä matkoja. Kivääri soveltuukin hyvin kytisjahteihin.

Kiikaritähtäintä varten kiväärissä on runkoon jyrsitty Picatinny-kisko.

Napakka liipaisin

Kun ottaa käsiinsä ensimmäisen kerran Anschützin 1782 Classic Pro -kivääriin, huomio kiinnittyy kiväärin painonjakaumaan. Vaikka painoa on reilut neljä kiloa, paino jakautuu kiväärissä tasaisesti. Kiväärin käsittely on helppoa ja tasapainoista. Säädettävän poskipakan ansiosta ampumaasennon saa säädettyä rennoksi.

Kivääriin saa kolmen patruunan ja viiden patruunan lippaita. Lippaan täyttö on näppärää eikä patruunoiden asettaminen vaadi ylimääräistä sormiakrobatiaa.

Varmistin on kaksitoiminen, ja helppokäyttöinen. Kun kohde näkyy kiikaritähtäimen kuvassa, ja varmistin on otettu päältä, sormi tapailee liipaisinta. Puristus, ja pieni liipaisimen veto. Laukaus lähtee napakasti.

Anschütz 1782 Classic Pron liipaisin on käsittämättömän hyväntuntuinen. Siinä ei ole löysää, kuminauhamaista etuvetoa, vaan liipaisin toimii napakasti kuin saksalaisen premium -luokan henkilöauton jousitus. Liipaisin välittää metsästäjälle sormen kautta tiedon, missä kohdassa laukaus lähtee. Napakka liipaisin auttaa metsästäjää riistalaukauksen hetkellä pitämään tähtäysasennon koossa, jolloin laukaus suuntautuu sinne, minne se on tähdätty.

Kiväärissa tehdassäädetty laukaisuvastus on 1 100 grammaa, se on säädettävissä 400-1 550 gramman välillä. Kahvakulma on mahdollistaa napakan otteen ottamisen kivääristä.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 5/2024!