Näätä voitti EM-kisoissa viime vuonna, ammatilaisten kategorian pienten nisäkkäiden sarjan. Kuva: Netta Lempiäinen

Netta Lempiäinen täytetyt eläimet arvostettiin Riihimäen Erämessuilla Best of Show- tittelillä

Täytetyt eläimet ovat tärkeitä muistoja jahdeista metsästäjille. Eläinten täyttäjät esittelevät taitojaan myös kilpailuissa.

Suomalaiset eläintentäyttäjät eivät juuri kansainvälisiin kisoihin osallistu. Järvenpääläinen Netta Lempiäinen on vuosikausia kiertänyt kisoja käytännössä ainoana suomalaisena. Riihimäen Erämessuilla Lempiäinen saavutti yhden tavoitteensa, kun hänen työnsä arvosteltiin Best of Show- tittelillä. Työ voitti myös Suomen mestaruuden.

– Suomen mestaruuksia jaetaan jokaisesta eri ammattilaisten kategoriasta, joita ovat linnut, nisäkkäät, hartiatäytöt ja kalat, mutta Best of Show jaetaan kilpailun parhaalle työlle.

Voitin myös nisäkkäiden ja hartiatäyttöjen kategoriat, mutta ilman Suomen mestarin titteliä, koska mestaruus vaatii yli 90 pistettä, ja sain näillä kahdella muulla työllä hieman alta sen, Lempiäinen kertoo.

Kaiken tämän ansiosta Lempiäinen vei Best all around- palkinnon, joka jaetaan kilpailussa kokonaisuudessaan parhaiten menestyneelle täyttäjälle.

– Kilpailut ovat puhtaasti harrastusta. Kuluja syntyy, mutta toisaalta esimerkiksi EM-kisat ovat todella opettavainen kokemus. Kisan ohessa on paljon alan seminaareja ja töiden arvostelu on aika brutaalia. Pienikin virhe kostautuu heti. En ole omasta mielestäni yhtä pikkutarkka kuin monet kollegat, jotka saattavat käyttää kilpailutyöhön viikkojakin. Yksittäisen sulan asettelukin voi viedä tuntikausia. Meikäläisellä ei ole sellaiseen oikein varaa, asiakastöitäkin on tehtävä, naurahtaa Lempiäinen.

Hän sanoo Suomen mestaruuden olleen tavoitteiden täyttymys, Best of Show -tittelin saaminen oli mukava bonus.

Tiibetinpapukaijalla voitto

Riihimäen Erämessujen voitto heltisi tiibetinpapukaijalla, jonka Netta Lempiäinen osti saksalaiselta kollegalta pakasteena muutama vuosi sitten kahden muun linnun ohella. Yksi niistä on vielä pakasteessa.

– Päätin kokeilla Riihimäelle jotakin uutta sen tavallisen metson tai naakan sijasta. Tuomarit tuntevat kotimaiset linnut niin hyvin, että esimerkiksi metsolla on todella vaikea voittaa kisoja. Toisaalta metso on kokonsa takia hyvin työläs täytettävä. Joku naakka olisi kokonsa puolesta sopiva, mutta naakankin ilmeet ja asennot tunnetaan tuomaristossa äärettömän tarkasti. Papukaija oli tuomaristollekin varmasti oudompi otus.

Lempiäinen pitää näppäryydestä ja suosii pieniä kohteita.

– Kilpailuissa voin tehdä juuri niitä töitä, joita haluan, mutta asiakastyöt asettavat aina omat rajoituksensa. Metsästäjät, museot ja oppilaitokset ovat suurimmat asiakkaat. Taljoja tulee kunnostettaviksi aika paljon, viimeksi jopa tiikerintalja. Se oli ikivanha perinnetaljan kunnostus, tuoreita tiikerintaljoja ei varmasti Suomessa tehdä ja onhan tuo todella suojeltu lajikin. Taljoja voi kunnostaa aika pitkälle ompelemalla ja erilaisilla käsittelyillä, mutta kunnostus riippuu asiakkaan budjetista.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 6/2024!