Kaksi koiratutkaa Ranniot-liivin selkätaskussa ja yksi koiran kaulalla ei hidastanut hirvikoiran työskentelyä. Kuva: Tarmo Anttila

Ase&Erä testaa

Koiran seurantaa myös vaikeissa oloissa

Rovaniemeläinen Ranniot edustaa uutta ajattelua koiran gps-seurantaan. Se tarjoaa metsästäjälle koiran seurantaa myös vaikeissa oloissa ja yllättää yksinkertaisuudellaan. 

Suurelle yleisölle tuntematon Ranniot on pitkään toimittanut IoT-laitteita ja ohjelmaa porojen seurantaan. Järjestelmän erikoisuus on siinä, että sen avulla kännykän voi muuttaa koiratutkaksi. Edullista, koska ei tarvitse hankkia erillistä koiratutkaa; luotettavuuden puolestaan varmistaa puhelinten pitkälle kehitetty ja koeteltu teknologia.

Koiratutkapuhelimen kiinnitystä varten koiralla pitää olla liivi tai valjaat. Liivien käyttö metsästysturvallisuuden vuoksi on lisääntynyt, ja tarjolla on useita malleja, joiden selässä on tasku, johon puhelimen voi sijoittaa. 

Testausta hirvijahdissa

Otin Ranniotin koekäyttöön hirvikoiralle. Latasin ohjelman puhelimeeni sekä jo käytöstä poistettuun puhelimeen, joka toimisi koiratutkana. Lisenssit maksoin www.ranniot.fi-sivulla, josta tilasin myös liivit ja poroilla käytettävän L2-paikantimen. 

Se toimii IoT-verkossa ilman SIM-korttia eikä näin aiheuta ylimääräisiä kuluja. Paristojen kesto on useita viikkoja tai kuukausiakin riippuen paikannustiheydestä, joten se antaa kaipaamaani lisäturvaa, jos joskus en saakaan koiraani kiinni ennen varsinaisen gepsin akkujen hiipumista.

Uuden elämän koiratutkana sai vanha Android 5:llä varustettu Huawei, jonka akku tuntui vielä olevan elossa. Poistin kaikki turhat sovellukset, joiden ajattelin hidastavan laitetta ja syövän turhaan sen akkua.

Huawei ei ole isoakkuinen eikä kosteisiin oloihin suunniteltu. Yksi testipäivistä oli sateinen, jolloin käärin puhelimen muovipussiin, ja vaikka kyseessä ei edes ollut suljettava pussi, puhelin säilyi kuivana ja toimi moitteetta.

Asetin koiratutkapuhelimen lähettämään sijaintia viiden sekunnin välein. Täyteen ladatussa 2000 mAh:n akussa oli seitsemän tunnin metsästyksen jälkeen latausta jäljellä vielä 72 prosenttia. Eli riittävästi omaan tarpeeseeni. Virrankulutus säilyi samalla tasolla muinakin jahtipäivinä. Pakkaskelejä ei testin aikana ollut, mutta puhelimen sijainti koiran lämpimän selän päällä auttanee pidentämään akkukestoa.

Mökkireissulla halusin testata Ranniotia lyhyellä harjoituslenkillä. Olin kuitenkin unohtanut Huawein kotiin; mikä siis neuvoksi? Sain vaimoni puhelimen lainaksi, latasin siihen muutamassa minuutissa Ranniotin ohjelman ja liitin sen omaan ryhmääni, jonka jälkeen seuranta onnistui taas. Yksi merkittävä etu Ranniotissa onkin se, että monissa kodeissa on vanhoja puhelimia, joita voidaan käyttää varalla, jos yksi puhelin unohtuu tai särkyy. Ei tarvitse jonottaa gps-pannan huoltoon tai ostaa kallista uutta pantaa.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 8/2022!